desktop-header_sublimatie-print

 

Alles wat je altijd al over sublimatieprint wilde weten

Heb jij je ooit afgevraagd hoe het komt dat designs op vlaggen en banners na maanden nog steeds stralen, ongeacht het weer? Zet je stoel recht, doe je riem vast en vlieg met ons mee door de wereld van sublimatieprint. Wat is sublimatieprint? Wanneer kiezen we voor sublimatieprint in plaats van transferdruk of UV-print? En hoe sublimeren wij zelf bij Print.com? We doen alles uit de doeken.

De sublimatierevolutie

Als je met je hand over de stof van een bedrukte trui gaat, voel je de bedrukking op het textiel liggen. Dat komt omdat de stof bedrukt is via transferdruk. Sublimatieprint, of dye-sublimatie, is andere koek. Sublimatieprint is een printtechniek waarbij we inkt niet op maar in de stof printen. Na het printen rolt het textiel door een hittepers waar de kleurstof zich permanent in het textiel fixeert. Omdat de inkt niet op maar ín het doek zit, blijft de stof soepel. Daardoor kun je soft signage zoals vlaggen en banners opvouwen zonder dat de inkt breekt of van het doek afbladdert.

Wat is sublimatie?

Misschien herinner je je de term ‘sublimatie’ nog uit scheikundelessen. Heb je die scheikundelessen verdrongen? Bij deze een geheugensteuntje: sublimeren is een proces waarbij een stof van de vaste vorm naar de gasvorm over gaat zonder eerst vloeibaar te worden. Denk aan droogijs dat vernevelt bij kamertemperatuur, terwijl gewoon ijs eerst water wordt voordat het verdampt. Bij sublimatieprint maken we slim gebruik van dit chemische proces. Dat gaat zo: 

  1. We printen (gerecycled) polyester met sublimatie-inkt op waterbasis 
  1. Het geprinte textiel rolt door een hittepers (kalander) waardoor het water verdampt en de kleurstof van vaste vorm naar gasvorm sublimeert 
  1. Door de hitte gaan de polyestervezels open zodat de gasvormige kleurstof in de vezels trekt 
  1. Bij het afkoelen gaan de polyestervezels weer dicht en voilà: de inkt zit voorgoed in het textiel opgesloten 
Sublimatieprinter

Heldere kleuren die blijven hangen 

Voor buitenreclame waarmee je zo lang mogelijk wilt blijven opvallen is duurzame print geen fijne bijkomstigheid maar een dikke vette must. Sublimatieprint produceert duurzame, levendige designs. Kleuren die van het doek spatten – figuurlijk gesproken dan. Want dankzij de permanente fixatie van inkt in het doek is gesublimeerde soft signage bestand tegen krassen, afbladderen en vervagen. Het design blijft lang helder en scherp, ook na meerdere wasbeurten. Zo vallen jouw vlaggen en spandoeken maandenlang op. Ook mooi meegenomen: gesublimeerde doeken weerkaatsen geen zonlicht. Zo is jouw reclame goed zichtbaar in de volle zon. 

Goed om te weten 

Gesublimeerde soft signage is gevoeliger voor (zon)licht dan inkt die uitgehard is met ultraviolet licht. Daartegenover staat dat de inkt van UV-print barst als je doeken opvouwt. En dat is verre van ideaal, want je wilt… 

Soft signage die soft blijft 

Vlaggen en banners gebruik je immers voor meerdere evenementen. Dus wil je reclamemateriaal opvouwen en hergebruiken zonder dat de inkt barst of afbladdert. Gesublimeerd textiel behoudt zijn flexibiliteit. Banners oprollen en in kokers vervoeren is daarmee verleden tijd. Zo bespaar je op transportkosten én verminder je de uitstoot die met vervoer gepaard gaat. Portemonnee blij, natuur blij.  

Vlaggen_sublimatie

Full-colour sublimatieprint over het hele doek 

Gebruik je foto’s in je ontwerp, of afbeeldingen met veel verschillende tinten en kleuren? The sky is the limit met sublimatieprint. Voor het sublimeren van textiel gebruiken we namelijk CMYK inkten. Dat zijn vier basiskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) waarmee we oneindig veel kleurcombinaties kunnen printen. Je bent dus zo vrij als een vogeltje als het op ontwerp aankomt. En wáár jouw design precies op het doek komt is ook aan jou, want sublimatie is een all-over printtechniek.  

Goed om te weten 

Heb je jouw design opgemaakt in RGB of PMS- kleuren? Vergeet dan niet je bestand om te zetten naar CMYK-kleuren

Je kunt per stuk bestellen: sublieme print-on-demand 

Heb je een speciaal evenement op de planning staan waar je maatwerk soft signage voor wilt inzetten? Of wil je één of meerdere prototypes laten printen om designs te vergelijken? We sublimeren soft signage per stuk zonder extra kosten. Sublimatie is een digitaal printproces. Dat betekent dat we geen drukplaten gebruiken. We sturen jouw digitale design direct naar de sublimatieprinter. Dat scheelt enorm in opstartkosten en daardoor kunnen we kleine oplages produceren. Sublimatieprint en Copy Partners zijn een match made in printing heaven

Grootformaat sublimatieprint, kleine footprint 

Sublimatie is een milieuvriendelijk printproces. Voor sublimatieprint is heel weinig water nodig en er komt geen afval in het watersysteem terecht. Ook printen we direct op de stof, dus we gebruiken geen transferpapier dat vervolgens in de prullenbak belandt. En omdat je gesublimeerde producten per stuk kunt bestellen is er ook geen overproductie die in de prullenbak belandt. 

Bij Copy Partners gebruiken we sublimatie inkt op waterbasis. In tegenstelling tot solventdragende inkten die chemische oplosmiddelen bevatten, geven watergedragen inkten geen vluchtige organische stoffen (VOS) af bij verdamping. Dat is positief voor zowel het milieu als voor onze mensen die jouw banners en vlaggen sublimeert. En mochten we een keer inkt knoeien dan hebben we geen agressieve schoonmaakchemicaliën nodig om het op te ruimen. We gebruiken gewoon water 😉 

Materiaalbeperking: sublimeren op (gerecycled) polyester

Sublimatieprint is niet alleen rozengeur en maneschijn. De kleurstof in de sublimatie-inkten die nu op markt zijn hecht zich aan polymeren. Dat betekent dat we wat betreft materiaalkeuze beperkt zijn en alleen (gerecycled) polyester sublimeren. Daarom zijn onze product engineers altijd opzoek naar duurzame oplossingen. Neem nu PES Outdoor. Dat is PVC-vrij bannermateriaal van recyclebaar polyester dat we sublimeren.

pes-outdoor-sublimatie

Hoe donkerder het textiel, hoe minder kleur je ziet.  

Stel, je knoeit rode wijn op een zwart T-shirt. Als het opdroogt zal niemand zien dat je ooit wijn op je shirt hebt gemorst. Als je T-shirt wit was hadden mensen de vlek wel gezien. Precies om die reden sublimeren we alleen wit en lichtgekleurd textiel. De inkt die we voor sublimatie gebruiken is transparant en trekt in de stof. Daardoor beïnvloedt de kleur van de ondergrond de zichtbaarheid van het geprinte design. Hoe donkerder het textiel, hoe minder kleur je ziet.  

Een vlucht naar de toekomst van sublimatie 

Sublimatie was lang een dure aangelegenheid: je hebt immers een printer én een hittepers nodig. Maar, technologische ontwikkeling doet zijn ding, en voilà: we kunnen grootformaat soft signage kostenefficiënt sublimeren. Er zitten wel een paar haken en ogen aan sublimatie. Kleine haken en ogen. Voor nu zijn we beperkt en kunnen we enkel wit (gerecycled) polyester sublimeren. Maar wie weet wat technologische ontwikkeling ons brengt! Onze specialisten doen onderzoek en wij houden je op de hoogte. 

Contact over sublimatieprint en sublimatie items

Bij CopyPartners zitten een aantal specialisten voor jullie klaar om te helpen met het maken van een keuze! Bel, mail of stuur ons een bericht via ons altijd beschikbare contactformulier.  

Telefonisch kun je via 023-5640750 direct contact met ons hebben en maken wij het liefst een persoonlijke afspraak, omdat we je graag beter leren kennen.

Vond je dit interessant?

Abonneer je op onze blog en nieuwsbrief. Ontvang regelmatig relevante inspiratie over actuele onderwerpen en tips uit de praktijk. Eenvoudig via e-mail. Dat wil je niet missen. 

Andere berichten: