Kennisbank

AANLEVERSPECIFICATIES EN WERKTEKENINGEN

Gebruik een werktekening en controleer de aanleverspecificaties bij het opmaken van je bestand. Zo weet je zeker dat jouw ontwerp goed uitkomt op het product. Al deze informatie vind je rechtsboven in beeld bij het samenstellen van een product.

Het is voor sommige producten noodzakelijk stans- en rillijnen uit de template mee te nemen in je ontwerp. Of dit van toepassing is vind je ook terug bij de aanleverspecificaties van desbetreffend product.

Goed om te weten: Templates van cosmetica-, consumptie- en wegwerpproducten bevatten vaak verplichte elementen zoals een ingrediëntenlijst of markeringen. Neem deze onderdelen indien van toepassing altijd mee in je ontwerp om te voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor dergelijke producten.

AFLOOP EN MARGES

KLEUREN

Precies de juiste kleur drukken kan cruciaal zijn voor je ontwerp. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden om dit te bereiken.

Omzetten van kleuren naar CMYK

Bij het bestellen van producten met een full color bedrukking is het belangrijk dat je je ontwerp zelf omzet naar CMYK. Bevat je bestand bij het aanleveren toch nog PMS- of RGB-kleuren? Dan kan dat, ondanks de automatische omzetting die standaard volgt, zorgen voor kleurverschillen. Zet kleuren daarom altijd handmatig om voordat je je bestand uploadt.

CMYK zwart

Om volvlakken of andere grote vormen diepzwart te drukken geef je de volgende CMYK opbouw mee aan het zwart: Cyaan 50%, Magenta 40%, Yellow 40% en Zwart (K) 100%. Hiermee creëer je een mooie diepzwarte kleur. Gebruik echter deze CMYK opbouw niet voor body- of leesteksten. Maak deze altijd op in enkel 100% zwart (K). Zo blijft de tekst scherp.

Voor kleinformaat drukwerk:
Heeft je ontwerp witte leestekst of lijnen uitgespaard in een volvlak zwarte achtergrond, houd er dan rekening mee dat vooral bij kleine corpsen en light lettertypen CMYK opbouw zwart invloed kan hebben op de witte tekst. Hier geldt hetzelfde principe als bij zwarte leestekst of lijnen opgebouwd in CMYK. De tekst wordt hier minder scherp door, en vooral aan de randen kunnen de andere drukkleuren zichtbaar worden. Dit risico kan je verkleinen door de opbouw van het zwart dan in 100% zwart (K) en 40% Cyaan te zetten en het vermijden van kleine corpsen en light lettertypen.

PMS kleuren

Het Pantone Matching System (PMS) bestaat uit meer dan 1100 kleuren met een unieke code die allemaal terug te vinden zijn op de welbekende Pantone kleurenwaaier. Dankzij deze universele kleurcodering kunnen drukkerijen wereldwijd precies dezelfde kleur maken. PMS-kleuren worden voornamelijk gebruikt voor specifieke kleurtinten die altijd hetzelfde moeten zijn. Erg handig voor bijvoorbeeld huisstijldrukwerk! Lever echter geen steunkleuren aan met eigen benamingen als “Baksteenrood”, “Grasgroen”, “Merknaampaars”. Steunkleuren met dit soort benamingen zijn op onze productlocatie niet als PMS-kleur te mengen.

Kleurverschillen tussen materialen

Hoe de kleuren van je ontwerp er in het echt uitzien is afhankelijk van het gekozen materiaal. Dat zit zo; de inkt die gebruikt wordt bij digitaal en offset drukwerk is transparant. De ondergrond heeft daarom invloed op de uiteindelijke kleur. Daarnaast heeft de weerkaatsing van licht invloed op onze perceptie van een kleur. Zo kunnen kleuren op een ongestreken materiaal zoals ‘hvo offset’ behoorlijk verschillen met een gestreken materiaalsoort als ‘gesatineerd mc’.

Wanneer je ontwerp op verschillende producten gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij een huisstijl, raden we je aan om zoveel mogelijk hetzelfde materiaal te gebruiken. Bovendien kun je onze lookbooks bestellen om een beter beeld te krijgen van de kleurweergave op verschillende materialen.

Overdruk

Het drukken van verschillende kleurlagen over elkaar heen wordt overdruk genoemd. In het onderstaande voorbeeld zie je dat de cyaan cirkel gemengd wordt met de gele en magenta driehoeken.

Overdruk

Veel ontwerpprogramma’s geven standaard een voorvertoning zonder overdruk. Daardoor lijkt het alsof de cirkel cyaan (links) wordt gedrukt, maar de drukpers drukt met overdruk (rechts). Controleer daarom goed of je software goed is ingesteld.

Kleurprofielen

Wanneer je kiest voor een full color-bedrukking adviseren wij het ontwerp op te slaan met een kleurenprofiel: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004) voor gestreken papier of Uncoated FOGRA29 (ISO 12647-2:2004) voor ongestreken papier. Afhankelijk van het gekozen materiaal en veredeling zoals een laminaat is het namelijk mogelijk dat de kleur iets afwijkt van je wens. Elk materiaal absorbeert de inkt op een andere manier. Een kleurprofiel zorgt voor een zo consistent mogelijk eindresultaat.

Goed om te weten

  • Zorg dat de inktdekking niet hoger is dan 280%
  • Wit in je full colour ontwerp? Zet dit dan nooit op overdruk. Omdat wit hier geen drukkleur is, wordt dit juist pas zichtbaar door het uit te sparen uit de ondergrond.