koffiebekers-papier

WEGWERPBEKERS VERBODEN: NIEUWE REGELS VOOR EENMALIG GEBRUIK

Bestel je regelmatig bedrukte drinkbekers voor events, festivals of afhaalrestaurants? Let dan even op, want vanaf 1 juli zijn er nieuwe regels van kracht over het weggeven hiervan. In sommige gevallen moeten horecaondernemers en eventorganisatoren een meerprijs vragen voor drankjes die ze aanbieden in dit soort bekers (zoals nu al gebeurt voor plastic tasjes in winkels en supermarkten). In andere gevallen wordt het verplicht een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Zo vind je bij Copy Partners transparante of gekleurde bekers van polypropyleen. Maar welke regels gelden waar en voor wie? We vertellen je er meer over.

NIET VOLLEDIG HERBRUIKBAAR

Om te beginnen: wat zijn precies ‘drinkbekers voor eenmalig gebruik’? In dit document lezen we het volgende: ‘Bekers […] die geheel of gedeeltelijk zijn gemaakt van kunststof, inclusief bekers van bio-afbreekbaar plastic, bekers van papierlaminaten met een kunststof coating of bekers van (natuurlijke) materialen met een kunststof binder, met of zonder (herplaatsbaar) deksel voor de consumptie van dranken.’

Een hele mond vol, maar eigenlijk komt het neer op alle bedrukte drinkbekers die (bio)plastics bevatten en niet volledig herbruikbaar zijn. Een reden dus om je af te vragen: voor wie gelden de nieuwe regels straks? Voor wie worden wegwerpbekers verboden? En in welke situaties?

WEGWERPBEKERS VERBODEN: DRIE SCENARIO’S

Om het makkelijk te maken: eigenlijk worden vanaf 1 juli niet 1, maar een aantal maatregelen van kracht. Maar welke maatregelen zijn van toepassing op wie? En in welke situaties? Dat sommen we hieronder voor je op.

De nieuwe wet onderscheidt drie situaties:

  • Verkoop je producten voorverpakt aan de eindgebruiker? En is je product bedoeld om mee te nemen, zoals bijvoorbeeld voorverpakte broodjes bij aan tankstation? Dan ben je vanaf 1 juli verplicht een vergoeding te vragen voor dit product. De hoogte van de vergoeding mag je zelf bepalen.
  • Wordt je product op locatie afgevuld en aangeboden, zoals bijvoorbeeld koffie of andere dranken tijdens beurzen of congressen? En is je product bestemt om ter plekke geconsumeerd te worden? Voor dit soort producten geldt vanaf 1 januari 2024 een totaalverbod. Dat betekent ook dat wegwerpbekers verboden worden op kantoren vervangen moeten worden voor een herbruikbaar alternatief.
  • Wordt je product op locatie afgevuld en aangeboden? En is je product bestemd voor consumptie onderweg, zoals bijvoorbeeld bij afhaalrestaurants? Dan ben je niet alleen verplicht een vergoeding te vragen, maar ook een herbruikbaar alternatief aan te bieden (of te kiezen voor bring your own, dus je klanten of bezoekers vragen zelf een beker mee te nemen).

Als aanvulling op onze plastic en papieren bekers vind je onze bestelapp transparante en gekleurde bekers van herbruikbaar polypropyleen. Ook kun je bij Print.com terecht voor een groot assortiment servies en luxe herbruikbare bekers voor op kantoor of je event.

Contact over herbruikbare bekers

Als je je onderneming, team of vereniging ook je huidige bekers wilt vervangen door herbruikbare bekers? Bij CopyPartners zitten een aantal specialisten voor jullie klaar om te helpen met het maken van een keuze! Bel, mail of stuur ons een bericht via ons altijd beschikbare contactformulier.  

Telefonisch kun je via 023-5640750 direct contact met ons hebben en maken wij het liefst een persoonlijke afspraak, omdat we je graag beter leren kennen.

Vond je dit interessant?

Abonneer je op onze blog en nieuwsbrief. Ontvang regelmatig relevante inspiratie over actuele onderwerpen en tips uit de praktijk. Eenvoudig via e-mail. Dat wil je niet missen. 

Andere berichten: